VařeníStylově vybavený kuchyňský kout, který je součástí apartmánu, Vám nabízí možnost vlastního vaření. Přitom se můžete nechat inspirovat tradičními českými recepty. Přejeme Vám dobrou chuÅ¥! PolévkyCouračkaIngredience200 g kysaného zelí, 400 ml mléka, 200 ml smetany, 200 g brambor, 40 g másla, 30 g hladké mouky, sůl, kmín PostupZelí překrájím e a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Brambory nakrájené na malé kostičky uvaříme v malém množství vody se solí a kmínem doměkka.Uvařené zelí zalijeme mlékem s rozšlehanou moukou a za častého míchání povaříme. Do polévky přidáme vařené brambory i s vodou a zjemníme smetanou. Před podáváním do polévky přídáme máslo.
Chlebová polévkaIngredience2 hrsti kostiček tvrdého chleba, 1 kostka slepičího bujónu, špetka drceného kmínu, sůl, 200 ml mléka, 1 vejce, 3 stroužky česneku, zelená petrželka PostupDo hrnce nalije me asi litr vody. Dáme do ní chleba, bujón a kmín. Vaříme, dokud se chleba nerozvaří. V mléce rozšleháme celé vejce, vlijeme do polévky a necháme přejít varem. Ochutíme solí a rozmačkaným česnekem. Na talíři posypeme petrželovou natí. Komu v polévce vadí kousky rozvařeného chleba, můžeje před vlitím mléka s vejcem rozmixovat.
Houbová polévka se smetanouIngredience300 g čerstvých hub, 1 cibule, 3 lžíce másla nebo oleje, 3 brambory, sůl, drcený kmín, 250 ml zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, zelená petrželka PostupBrambory olo upeme, nakrajíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dáme vařit. Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené očištěné houby a trochu podusíme. Houby přidáme k vařícím se bramborám a vaříme do změknutí. Ve smetaně rozkvedláme mouku, přilijeme do polévky a ještě chvíli povaříme. Podle chuti dosolíme a na talíři ozdomíme zelenou petrželkou.
Hlavní jídlaBramborák se zelímIngredience1 kg syrových oloupaných brambor, 250-300 g kysaného zelí, 3 vejce, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, velká hrst ovesných vloček, větší špetka soli, lžička majoránky, 5 stroužků česneku, olej nebo sádlo na smažení PostupZelí scedíme a pokrájíme na drobnější kousky. Brambory nastrouháme najemno. Smíchámeje se zelím, celými vejci, moukou a ovesnými vločkami. Osolíme, okořeníme majoránkou a rozmačkaným česnekem. Na rozpáleném oleji smažíme bramboráky z obou stran dozlatova.
Kuřecí rychlá a lehká pánevIngredience3 kuřecí prsíčka, 300 g těstovin, 2 cibule, 200 g tvrdého sýra, 4 vejce, sůl, grilovací koření, sladká paprika, oregano, tuk PostupNa kostičky nakrájíme dvě střední cibule a zpěníme je na tuku. Přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, které okořeníme gril ovacím kořením. Pod pokličkou podusíme doměkka. Mezitím se nám uvaří těstoviny, které vaříme jen 2/3 času z návodu. Po uvaření a scezení je přidáme do pánve k masu a smícháme. Vajíčka rozklepneme do hrnku, osolíme, přidáme trochu sladké papriky a sušeného česneku a po rozmíchání nalejem do pánve. Na závěr posypeme strouhaným sýrem a oregenem. Přiklopíme pokličkou a necháme na plotně, dokud vejce neztuhnou (5-10 min). Doporučujeme podávat mírně vychladlé, až se sýr přestane natahovat.
Houbový gulášIngrediencemiska hub, 1 cibule, česnek, drcený kmín, sůl, mletý černý pepř, majoránka, hrst mouky, 1 masox, mletá sladká paprika, houbový bujon, olej PostupOdvážíme si stejné množství cibule a česneku. Cibuli nasekáme na jemné kostičky, česnek na plátky. Houby očistíme a necháme chvilku namočené ve vodě pro zbavení se nečistot. Cibuli necháme zesklovatět na tuku společně s česnekem. Přidáme papriku a poté houby. Trochu podlijeme. Přidáme podle chuti sůl, pepř a kmín. Necháme dusit, dokud se voda nevypaří. Poté houby mícháme a zároveň jemně posypeme moukou. Podlijeme vodou a necháme povařit. Přidáme kostku masoxu a podle libosti kostku houbového bujonu. Na závěr přidáme majoránku. Podáváme s chlebem.
Pradědovo tajemstvíIngredience4 vepřové kotlety bez kosti, 1 sklenice zeleninového leča, 1 cibule, 8 stroužků česneku, 5 lžic oleje, 5 lžic rajského protlaku nebo kečupu, 1dl piva, 200 g strouhané nivy, sůl, pepř, oregano, feferonky, 8 topinek PostupKotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme n a něm kotlety z obou stran doměkka. Přendáme je na talíř. Do výpeku na pánvi nasypeme cibuli a za stálého míchání osmažíme do změknutí.Přidáme česnek, lečo, protlak a pivo, promícháme a asi 3 minuty povaříme. Dochutíme solí, pepřem a oreganem. Maso vložíme do směsi a necháme prohřát. Na talíř položíme dvě klasicky připravené topinky potřené česnekem a přelejeme je zeleninovou omáčkou. Na to položíme porci masa hustě posypeme sýrem. Ozdobíme feferonkou.
Tvarohové knedlíky s borůvkamiIngredienceTěsto: 250 g tvarohu, 1 celé vejce, 1,5 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce strouhanky, trocha soli Omáčka: borůvky, 1 dl vody, cukr, 1 lžíce másla, 1 lžicka solamylu PostupZpracujeme těsto. P okud je řidší, přidáme strouhanku. Necháme 20 minut odležet a pak děláme kulaté knedlíky, které neplníme! Vaříme 3-5 mintu podle velikosti knedlíku, po uvaření dáme na talíř, rozpůlíme a polejeme borůvkovou omáčkou. Borůvková omáčka: borůvky dáme do kastrolu, podlejeme vodou, osladíme dle chuti a přivedeme k varu. Přidáme máslo, v hrníčku rozmícháme solamyl s vodou a omáčku zahustíme. |