VařeníStylově vybavený kuchyňský kout Vám nabízí možnost vlastního vaření. Přitom se můžete nechat inspirovat našimi tradičními českými recepty. Přejeme Vám dobrou chuÅ¥! PolévkyCouračkaIngredience200 g kysaného zelí, 400 ml mléka, 200 ml smetany, 200 g brambor, 40 g másla, 30 g hladké mouky, sůl, kmín PostupZelí překrájím e a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Brambory nakrájené na malé kostičky uvaříme v malém množství vody se solí a kmínem doměkka. Uvařené zelí zalijeme mlékem s rozšlehanou moukou a za častého míchání povaříme. Do polévky přidáme vařené brambory i s vodou a zjemníme smetanou. Před podáváním do polévky přídáme máslo.
Chlebová polévkaIngredience2 hrsti kostiček tvrdého chleba, 1 kostka slepičího bujónu, špetka drceného kmínu, sůl, 200 ml mléka, 1 vejce, 3 stroužky česneku, zelená petrželka PostupDo hrnce nalije me asi litr vody. Dáme do ní chleba, bujón a kmín. Vaříme, dokud se chleba nerozvaří. V mléce rozšleháme celé vejce, vlijeme do polévky a necháme přejít varem. Ochutíme solí a rozmačkaným česnekem. Na talíři posypeme petrželovou natí. Komu v polévce vadí kousky rozvařeného chleba, můžeje před vlitím mléka s vejcem rozmixovat.
Houbová polévka se smetanouIngredience300 g čerstvých hub, 1 cibule, 3 lžíce másla nebo oleje, 3 brambory, sůl, drcený kmín, 250 ml zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, zelená petrželka PostupBrambory olo upeme, nakrajíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dáme vařit. Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené očištěné houby a trochu podusíme. Houby přidáme k vařícím se bramborám a vaříme do změknutí. Ve smetaně rozkvedláme mouku, přilijeme do polévky a ještě chvíli povaříme. Podle chuti dosolíme a na talíři ozdomíme zelenou petrželkou.
Hlavní jídlaBramborák se zelímIngredience1 kg syrových oloupaných brambor, 250-300 g kysaného zelí, 3 vejce, 3vrchovaté lžíce hladké mouky, velká hrst ovesných vloček, větší špetka soli, lžička majoránky, 5 stroužků česneku, olej nebo sádlo na smažení PostupZelí scedíme a pokrájíme na drobnější kousky. Brambory nastrouháme najemno. Smícháme je se zelím, celými vejci, moukou a ovesnými vločkami. Osolíme, okořeníme majoránkou a rozmačkaným česnekem. Na rozpáleném oleji smažíme bramboráky z obou stran dozlatova.
Kuřecí rychlá a lehká pánevIngredience3 kuřecí prsíčka, 300 g těstovin, 2 cibule, 200 g tvrdého sýra, 4 vejce, sůl, grilovací koření, sladká paprika, oregano, tuk PostupNa kostičky nakrájíme dvě střední cibule a zpěníme je na tuku. Přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, které okořeníme gril ovacímkořením. Pod pokličkou podusíme doměkka. Mezitím se nám uvaří těstoviny, které vaříme jen 2/3 času z návodu. Po uvaření a scezení je přidáme do pánve k masu a smícháme. Vajíčka rozklepneme do hrnku, osolíme, přidáme trochu sladké papriky a sušeného česneku a po rozmíchání nalejeme do pánve. Na závěr posypeme strouhaným sýrem a oregenem. Přiklopíme pokličkou a necháme na plotně, dokud vejce neztuhnou (5-10 min). Doporučujeme podávat mírně vychladlé, až se sýr přestane natahovat.
Houbový gulášIngrediencemiska hub, 1 cibule, česnek, drcený kmín, sůl, mletý černý pepř, majoránka, hrst mouky, 1 masox, mletá sladká paprika, houbový bujon, olej PostupOdvážíme si stejné množství cibule a česneku. Cibuli nasekáme na jemné kostičky, česnek na plátky. Houby očistíme a necháme chvilku namočené ve vodě pro zbavení se nečistot. Cibuli necháme zesklovatět na tuku společně s česnekem. Přidáme papriku a poté houby. Trochu podlijeme. Přidáme podle chuti sůl, pepř a kmín. Necháme dusit, dokud se voda nevypaří. Poté houby mícháme a zároveň jemně posypeme moukou. Podlijeme vodou a necháme povařit. Přidáme kostku masoxu a podle libosti kostku houbového bujonu. Na závěr přidáme majoránku. Podáváme s chlebem.
Pradědovo tajemstvíIngredience4 vepřové kotlety bez kosti, 1 sklenice zeleninového leča, 1 cibule, 8 stroužků česneku, 5 lžic oleje, 5 lžic rajského protlaku nebo kečupu, 1dl piva, 200 g strouhané nivy, sůl, pepř, oregano, feferonky, 8 topinek PostupKotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme n aněm kotlety z obou stran doměkka. Přendáme je na talíř. Do výpeku napánvi nasypeme cibuli a za stálého míchání osmažíme do změknutí.Přidáme česnek, lečo, protlak a pivo, promícháme a asi 3 minuty povaříme. Dochutíme solí, pepřem a oreganem. Maso vložíme do směsi a necháme prohřát. Na talíř položíme dvě klasicky připravené topinky potřené česnekem a přelejeme je zeleninovou omáčkou. Na to položíme porci masa hustě posypeme sýrem. Ozdobíme feferonkou.
Tvarohové knedlíky s borůvkamiIngredienceTěsto: 250 g tvarohu, 1 celé vejce, 1,5 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce strouhanky, trocha soli Omáčka: borůvky, 1 dl vody, cukr, 1 lžíce másla, 1 lžička solamylu PostupZpracujeme těsto. Pokud je řidší, přidáme strouhanku. Necháme 20 minut odležet a pak děláme kulaté knedlíky, které neplníme! Vaříme 3-5 mintu podle velikosti knedlíku, po uvaření dáme na talíř, rozpůlíme a polejeme borůvkovou omáčkou. Borůvková omáčka: borůvky dáme do kastrolu, podlejem vodou, osladíme dle chuti a přivedeme k varu. Přidáme máslo, v hrníčku rozmícháme sloamyl s vodou a omáčku zahustíme.
Recepty na pstruhyPstruh po otavsku 4pstruzi, hladká mouka, 2 lžíce másla, 200 g čerstvých hub, lžička sardelové pasty, 2 dl bílého vína, kelímek smetany, citrónová šÅ¥áva, sůl
Očištěné a vykuchané pstruhy osolíme, poprášíme moukou a zvolna opékáme na rozpáleném másle. Přidáme pokrájené houby a orestujeme je. Přimícháme sardelovou pastu. Podlijeme vínem a podusíme. Ke konci vlijeme smetanu, mírně dusíme a dochutíme citrónovou šÅ¥ávou a solí.Podáváme s bílým pečivem.
Pstruh dušený s česnekem 4 pstruzi, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 30 g másla, sůl, citrónová šÅ¥áva, petrželka, olej na smažení, 100 ml horké vody
Česnek utřeme se solí a máslem, přidáme nakrájenou petrželku, zakapeme citrónovou šÅ¥ávou a promícháme s horkou vodou. Pstruhy osolímeze všech stran a opečeme na oleji. Pak je zalijeme česnekovou směsí,přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a 10 minut ještě podusíme. Na talíři pstruhy přelijeme vypečenou šÅ¥ávou.
Pstruh na másle4 pstruzi, máslo, rybí koření, olivový olej, sůl, sekané mandle
Vykuchané pstruhy omyjeme.Lehce osolíme a vnitřek vyplníme plátky másla. Poté okořeníme kořením na ryby. Rozehřejeme pánev (s poklicí), přidáme olej a pstruha smažíme asi 20 minut. V závěru smažení pstruha posypeme sekanými mandlemi. Hotového pstruha zakápneme citrónovou šÅ¥ávou a ihned podáváme. Vhodnou přílohouj sou brambory nebo bramborová kaše.
Pikantní pstruh po chalupářsku4 pstruzi, 2 stroužky česneku, mletá paprika (pálivá), hřebíček, nové koření, anglická slanina, hladká mouka, olej
Vykuchané, omyté a utěrkou osušené pstruhy potřeme uvnitř i na povrchu směsí z česneku, soli a pálivé papriky. Ryba musí být doslova obalená. Do břišní dutiny každého pstruha dáme 3 tenké plátky slaniny, 2 kuličky nového koření a 3 hřebíčky. Takto připravnou rybu obalíme v hladké mouce a osmahneme na rozpáleném tuku po obou stranách. Na talíři zdobíme kolečkem citrónu a kouskem petrželové natě. Podáváme s chlebem nebo bramborami.
Pstruh se žampiónovou náplní4 pstruzi, 250 g žampionů, 2 lžíce másla, 2 šalotky, zelená petrželka, šÅ¥áva z 1/2 citrónu, sůl, pepř
Vykuchané pstruhy omyjeme, osušíme, potřeme solí a citrónovou šÅ¥ávou uvnitř i zvenku. Na polovině másla lehce zpěníme nakrájenou šalotku, přidáme na plátky nakrájené očištěné žampiony a orestujeme. Podle chuti je osolíme, opepříme a vmícháme jemně nasekanou petrželku. Směsí naplníme připravené pstruhy a sepneme jepárátky. Poté je dusíme na zbytku másla asi 20 minut (pod pokličkou). Na konci pstruhy odkryjeme, aby se na nich vytvořila kůrka.Podáváme s bramborami.
|