HoubařeníCo by to bylo za dovolenou bez ryze české speciality, jakou je houbaření. Jeseníky jsou oblastí, kde si vášniví houbaři jistě přijdou na své. Najdete zde spoustu druhů hub. Zde si můžete prohlédnout ty nejčastější.
| | | |
| Bedla vysoká Výskyt - od léta do podzimu, mýtiny, okraje lesů a cest, travnaté plochy. Užití - výtečná jedlá houba. Sbíráme jen klobouky. | | Hřib dubový Výskyt - již začátkem května, pod duby ale i od buky a lipami. Odlišnost od hřibu smrkového - jemně plstnatým kloboukem, který se po dešti neleskne. Využití v kuchyni - na všechny možné způsoby. | | Hřib kovář Výskyt - od května do září, smrkové a bukové lesy. Využití v kuchyni - jedlý ovšem po důkladném tepelném zpracování - za syrova způsobuje nepříjemné žaludeční obtíže. |
| | | |
| Hřib smrkový Výskyt - od září do října, pod smrky i pod listnáči, často ve společenstvu s muchomůrkou červenou. Užití - dobrá jedná houba. | | Klouzek sličný Výskyt - od července do října, výhradně pod modříny, často ve skupinách. Užití - jedlá houba, Vhodný do polévek, pod maso, do směsi, k nakládání atd. Nevhodný k sušení. | | Kozák habrový Výskyt - od června do října, listnaté lesy, zejména dubovohabrové, často v početných skupinách. Roste téměř výhradně pod habry, často v početných skupinách. Užití - jedlý. Vhodný zejména do polévky, pokrmy zbarvuje do černa. |
|