Jeseniky
Klikněte pro změnu obrázků na zimní sezónu
Klikněte pro změnu obrázků na letní sezónu

Grilování

Kolem ohně se lidé scházeli odpradávna. Stejně tak příprava pokrmů na ohni má velmi dlouhou tradici.
Na dovolené má grilování nevšední atmoféru. Opustíme své zařízené kuchyně a spolu s rodinou a přáteli se podílíme na vzniku kulinářského zážitku.
Ale nejen to. Dobře připravené jídlo spojené s pohodovou atmosférou, příjemnými lidmi a pobytem ve volné přírodě udělá z toho, co jíte, více než kulinářský zážitek - grilování na chalupě dostane příchuÅ¥ dobrodružství.




Recepty na grilované pokrmy

Masový špíz s jablky

Ingredience
300 g kuřecího nebo vepřového masa, 3 pevná jablka, 3 cibule, 100 g slaniny, citrónová šÅ¥áva
Na marinádu: 1 lžička grilovacího koření, sůl, olej

Postup
Maso nakrájíme na stejnoměrné kostičky zhruba 3 x 3 cm velké. Připravíme si marinádu, do níž kostky masa ponoříme a necháme 2-3 hodiny nasát vůni kočení. Potom ji použijeme při samotném grilování na potírání špízů.
Oloupeme jablka, nakrájíma na kostičky stejně velké jako maso a zakápneme citrónovou šÅ¥ávou. Na kostky nakrájíme i anglickou slaninu a cibuli. Všechno střídavě napícháme na špejle, potíráme marinádou a zvolna opékáme ze všech stran na grilu.



 

Grilovaný zelenino-houbový špíz

Ingredience
4 klásky kukuřice, 400 g středně velkých čerstvých žampionů, červená paprika, zelená paprika,  2 polévkové lžíce citrónové šÅ¥ávy, bylinkové máslo v tubě, zašpičatěné špejle

Postup
Kukuřičné klasy očistíme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě. Poté je vyjmeme, necháme okapat a nakrájíme na cca 1,5 cm široká kolečka. Žampiony očistíme a odlomíme jim nohy. Papriky nakrájíme na čtverečky cca 2,5 cm. Střídavě napichujeme na grilovací jehly kolečka kukučice, žampiony a papriku. Vše osolíme a zakapeme citrónovou šÅ¥ávou. Špízy grilujeme 8-10 minut. V závěru je postříkáme máslem, které necháme roztéct.



 

Pikantní vepřové steaky

Ingredience
4 steaky z vepřového masa
Na marinádu: 2 celá vejce, 2 lžíce solamylu, 4 lžíce kečupu, 6 stroužků česneku, 1 lžička sladké papriky, trochu chilli, 1 lžička majoránky nebo bazalky, 2 lžíce oleje

Postup
Maso lehce osolíme, naložíme na několik hodin do marinády a uchováme v chladničce. Marinádu připravíme tak, že do rozšlehaných vajec vmícháme ostatní přísady.
Maso grilujeme pozvolna. Na povrchu steaků se vytvoří z marinády pikantní krusta. Hotové maso je šÅ¥avnaté a křehké.







Recepty na grilované pstruhy

Pstruh na grilu

Ingredience
2 očištěné zhruba 0,5kg pstruhy, 2 lžíce oleje, pepř, sůl, 0,1 l čerstvé pomerančové šÅ¥ávy, čtvrt hrnku čerstvých malin, lžíci drcené čerstvé bazalky

Postup
Na připravený alobal položíme pstruha, potřeme olejem, osolíme a opepříme. Konce alobalu ohneme a nalijeme do něj pomerančovou šÅ¥áva a přidáme maliny.
 







Pstruh se slaninou

Ingredience
4 pstruzi, 1 lžíce polohrubé mouky, 4 plátky slaniny, 3 lžíce olivového oleje, citrónová šÅ¥áva, sůl, pepř

Postup
Pstruhy očistíme, osušíme a obalíme v mouce smíchané se solí a pepřem. Poté každého pstruha obalíme plátkem slaniny, potřeme olivovým olejem a grilujeme na středním žáru asi 15 minut. Před podáváním pokampeme citrónovou sÅ¥ávou. Jako příloha se nejlépe hodí bílé pečivo.







Pstruh s hořčicí v alobalu

Ingredience
4 pstruzi, 1 cibule, 80 g másla, 2 lžíce sekané petrželky, 2 lžíce obyčejné hořčice, pepř, sůl, citrón

Postup
Pstruhy ze všech stran osolíme naplníme pomazánkou, kterou jsme připravili z utřeného másla z nadrobno nasekané cibule, petrželky, hořčice, dochutíme pepřem, solí a citrónovou šÅ¥ávou. Jednotlivé pstruhy zablíme do alobalu, důkladně uzavřeme a grilujeme 10-15 minut z každé strany. Na talířích podáváme pstruhy v alobalu, který si každý otevře sám.