Jeseniky
Klikněte pro změnu obrázků na zimní sezónu
Klikněte pro změnu obrázků na letní sezónu

Vaření

Stylově vybavený kuchyňský kout, který je součástí apartmánu, Vám nabízí možnost vlastního vaření. Přitom se můžete nechat inspirovat tradičními českými recepty. Přejeme Vám dobrou chuÅ¥!

Polévky


Couračka

Ingredience
200 g kysaného zelí, 400 ml mléka, 200 ml smetany, 200 g brambor, 40 g másla, 30 g hladké mouky, sůl, kmín

Postup
Zelí překrájíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Brambory nakrájené na malé kostičky uvaříme v malém množství vody se solí a kmínem doměkka. Uvařené zelí zalijeme mlékem s rozšlehanou moukou a za častého míchání povaříme. Do polévky přidáme vařené brambory i s vodou a zjemníme smetanou. Před podáváním do polévky přídáme máslo.






 

Chlebová polévka

Ingredience
2 hrsti kostiček tvrdého chleba, 1 kostka slepičího bujónu, špetka drceného kmínu, sůl, 200 ml mléka, 1 vejce, 3 stroužky česneku, zelená petrželka

Postup
Do hrnce nalijeme asi litr vody. Dáme do ní chleba, bujón a kmín. Vaříme, dokud se chleba nerozvaří. V mléce rozšleháme celé vejce, vlijeme do polévky a necháme přejít varem. Ochutíme solí a rozmačkaným česnekem. Na talíři posypeme petrželovou natí. Komu v polévce vadí kousky rozvařeného chleba, může je před vlitím mléka s vejcem rozmixovat.






 

Houbová polévka se smetanou

Ingredience
300 g čerstvých hub, 1 cibule, 3 lžíce másla nebo oleje, 3 brambory, sůl, drcený kmín, 250 ml zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, zelená petrželka

Postup
Brambory oloupeme, nakrajíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dáme vařit. Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené očištěné houby a trochu podusíme. Houby přidáme k vařícím se bramborám a vaříme do změknutí. Ve smetaně rozkvedláme mouku, přilijeme do polévky a ještě chvíli povaříme. Podle chuti dosolíme a na talíři ozdomíme zelenou petrželkou.





 

Hlavní jídla

Bramborák se zelím

Ingredience
1 kg syrových oloupaných brambor, 250-300 g kysaného zelí, 3 vejce, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, velká hrst ovesných vloček, větší špetka soli, lžička majoránky, 5 stroužků česneku, olej nebo sádlo na smažení

Postup
Zelí scedíme a pokrájíme na drobnější kousky. Brambory nastrouháme najemno. Smícháme je se zelím, celými vejci, moukou a ovesnými vločkami. Osolíme, okořeníme majoránkou a rozmačkaným česnekem. Na rozpáleném oleji smažíme bramboráky z obou stran dozlatova.







 

Kuřecí rychlá a lehká pánev

Ingredience
3 kuřecí prsíčka, 300 g těstovin, 2 cibule, 200 g tvrdého sýra, 4 vejce, sůl, grilovací koření, sladká paprika, oregano, tuk

Postup
Na kostičky nakrájíme dvě střední cibule a zpěníme je na tuku. Přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, které okořeníme grilovacím kořením. Pod pokličkou podusíme doměkka. Mezitím se nám uvaří těstoviny, které vaříme jen 2/3 času z návodu. Po uvaření a scezení je přidáme do pánve k masu a smícháme. Vajíčka rozklepneme do hrnku, osolíme, přidáme trochu sladké papriky a sušeného česneku a po rozmíchání nalejem do pánve. Na závěr posypeme strouhaným sýrem a oregenem. Přiklopíme pokličkou a necháme na plotně, dokud vejce neztuhnou (5-10 min). Doporučujeme podávat mírně vychladlé, až se sýr přestane natahovat.




 

Houbový guláš

Ingredience
miska hub, 1 cibule, česnek, drcený kmín, sůl, mletý černý pepř, majoránka, hrst mouky, 1 masox, mletá sladká paprika, houbový bujon, olej

Postup
Odvážíme si stejné množství cibule a česneku. Cibuli nasekáme na jemné kostičky, česnek na plátky. Houby očistíme a necháme chvilku namočené ve vodě pro zbavení se nečistot. Cibuli necháme zesklovatět na tuku společně s česnekem. Přidáme papriku a poté houby. Trochu podlijeme. Přidáme podle chuti sůl, pepř a kmín.  Necháme dusit, dokud se voda nevypaří. Poté houby mícháme a zároveň jemně posypeme moukou. Podlijeme vodou a necháme povařit. Přidáme kostku masoxu a podle libosti kostku houbového bujonu. Na závěr přidáme majoránku. Podáváme s chlebem.



 

Pradědovo tajemství

Ingredience
4 vepřové kotlety bez kosti, 1 sklenice zeleninového leča, 1 cibule, 8 stroužků česneku, 5 lžic oleje, 5 lžic rajského protlaku nebo kečupu, 1 dl piva, 200 g strouhané nivy, sůl, pepř, oregano, feferonky, 8 topinek

Postup
Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm kotlety z obou stran doměkka. Přendáme je na talíř. Do výpeku na pánvi nasypeme cibuli a za stálého míchání osmažíme do změknutí. Přidáme česnek, lečo, protlak a pivo, promícháme a asi 3 minuty povaříme. Dochutíme solí, pepřem a oreganem. Maso vložíme do směsi a necháme prohřát. Na talíř položíme dvě klasicky připravené topinky potřené česnekem a přelejeme je zeleninovou omáčkou. Na to položíme porci masa hustě posypeme sýrem. Ozdobíme feferonkou.






Tvarohové knedlíky s borůvkami

Ingredience
Těsto: 250 g tvarohu, 1 celé vejce, 1,5 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce strouhanky, trocha soli
Omáčka: borůvky, 1 dl vody, cukr, 1 lžíce másla, 1 lžička solamylu

Postup
Zpracujeme těsto. Pokud je řidší, přidáme strouhanku. Necháme 20 minut odležet a pak děláme kulaté knedlíky, které neplníme! Vaříme 3-5 mintu podle velikosti knedlíku, po uvaření dáme na talíř, rozpůlíme a polejeme borůvkovou omáčkou.
Borůvková omáčka: borůvky dáme do kastrolu, podlejem vodou, osladíme dle chuti a přivedeme k varu. Přidáme máslo, v hrníčku rozmícháme sloamyl s vodou a omáčku zahustíme.




 

Recepty na pstruhy

Pstruh po otavsku


4 pstruzi, hladká mouka, 2 lžíce másla, 200 g čerstvých hub, lžička sardelové pasty, 2 dl bílého vína, kelímek smetany, citronová šťáva, sůl

Očištěnéa vykuchané pstruhy osolíme, poprášíme moukou a zvolna opékáme narozpáleném másle. Přidáme pokrájené houby a orestujeme je. Přimíchámesardelovou pastu. Podlijeme vínem a podusíme. Ke konci vlijeme smetanu,mírně dusíme a dochutíme citronovou šťávou a solí. Podáváme s bílým pečivem.








Pstruh dušený s česnekem


4 pstruzi, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 30 g másla, sůl, citronová šťáva, petrželka, olej na smažení, 100 ml horké vody

Česnek utřeme se solí a máslem, přidáme nakrájenou petrželku, zakapeme citronovou šťávou a promícháme s horkou vodou. Pstruhy osolíme ze všech stran a opečeme na oleji. Pak je zalijeme česnekovou směsí, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a 10 minut ještě podusíme. Na talíři pstruhy přelijeme vypečenou šťávou.







 

Pstruh na másle

4 pstruzi, máslo, rybí koření, olivový olej, sůl, sekané mandle

Vykuchané pstruhyomyjeme. Lehce osolíme a vnitřek vyplníme plátky másla. Poté okořenímekořením na ryby. Rozehřejeme pánev (s poklicí), přidáme olej a pstruhasmažíme asi 20 minut. V závěru smažení pstruha posypeme sekanýmimandlemi. Hotového pstruha zakápneme citrónovou šÅ¥ávou a i hnedpodáváme. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše.





 

Pikantní pstruh po chalupářsku

4 pstruzi, 2 stroužky česneku, mletá paprika (pálivá), hřebíček, nové koření, anglická slanina, hladká mouka, olej

Vykuchané, omytéa utěrkou osušené pstruhy potřeme uvnitř i na povrchu směsí z česneku,soli a pálivé papriky. Ryba musí být doslova obalená. Do břišní dutinykaždého pstruha dáme 3 tenké plátky slaniny, 2 kuličky nového koření a 3 hřebíčky. Takto připravnou rybu obalíme v hladké mouce a osmahneme narozpáleném tuku po obou  stranách. Na talíři zdobíme kolečkem citronu a kouskem petrželové natě. Podáváme s chlebem nebo bramborami.





 

Pstruh se žampionovou náplní

4 pstruzi, 250 g žampionů, 2 lžíce másla, 2 šalotky, zelená petrželka, šťáva z 1/2 citronu, sůl, pepř

Vykuchané pstruhy omyjeme,osušíme, potřeme solí a citronovou šťávou uvnitř i zvenku. Na poloviněmásla lehce zpěníme nakrájenou šalotku, přidáme na plátky nakrájenéočištěné žampiony a orestujeme. Podle chuti je osolíme, opepříme avmícháme jemně nasekanou petrželku. Směsí naplníme připravené pstruhy asepneme je párátky. Poté je dusíme na zbytku másla asi 20 minut (podpokličkou). Na konci pstruhy odkryjeme, aby se na nich vytvořila kůrka.Podáváme s bramborami.